Cafeteriával spórolhatnak a cégvezetők

paragrafus

Ha egy vállalkozás bejelentett munkatársakat foglalkoztat, akkor sokkal jobban jár a béren kívüli juttatásokkal, mintha zsebbe, feketén fizetné ki az alkalmazottak jövedelmének egy részét. Ma már nem csupán a nagyobb, de a kisebb cégek jelentős része is bevezette a cafeteria-rendszer elemeit

A béren kívüli juttatások legnagyobb előnye, hogy azokat adó- és járulékmentesen lehet juttatni a munkavállalóknak, így nem csoda, hogy csak az étkezési utalványok forgalma 300 milliárd forintos piacot jelent, ami fele-fele arányban oszlik meg a hideg és a melegétel utalványok között. És akkor még nem említettük a többi cafeteria-elemet, így például az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulást, az üdülési csekket, a közlekedési bérletet vagy az iskolakezdési támogatást.

A kis- és középvállalkozások körében néhány évvel ezelőtt jött divatba, hogy a dolgozók az étkezési utalványon kívül még egy vagy két juttatási elemet kapnak. Ebben a szektorban még nem terjedt el, hogy többféle juttatást kínáljanak a munkaadók, pedig az igény meg lenne rá. Nem beszélve arról, hogy a cafeteriát működtető cégek jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a konkurens vállalatokkal szemben a munkatársak ily módon történő motiválásával.

A cafeteria-rendszer létrehozása persze ráfordításokat igényel, ám ez a szakemberek szerint a vállalat számára is megtérül. A bevezetésénél alapkövetelmény, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak és a szabályzat legyen írásban is lefektetve. A fejlesztési tartalék igénybevehetősége kedvezően változott: az adózás előtti eredmény 50 százaléka (korábban 25 százalék), legfeljebb 500 millió forint összegben vehető igénybe. Az igénybevehetőség feltétele a lekötött tartalékképzés.

Alkalmazása több szempontból is megéri, a gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy ahol működtetnek béren kívüli juttatási rendszereket, csökken a fluktuáció, a dolgozók jobban kötődnek a céghez.

Széles a cafeteria választék

A hatályos jogszabályok szerint a tárgyidőszak első napján érvényes minimálbér (jelenleg havi 69 ezer forint) összegének 30 százaléka, azaz maximum 20 700 forint igényelhető havonta egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás formájában adómentesen, amelyet szintén egyre több cég vezet be. Így akár szemüveget is vásárolhatunk ennek a cafetéria-elemnek a terhére, ám mindig figyeljünk arra, hogy a szolgáltató helyesen töltse ki a számlánkat, valamint arra is, hogy ne lépjük túl a költségkeretet..

Kevesen tudják, de felső összeghatár nélkül igényelhető az otthoni internet támogatása. A felhasználói körbe beletartozik a bevezetési költség és a havi előfizetési díj finanszírozása is. Tilos viszont a telefonköltség, digitális televíziózás, mobilinternet költségének megtérítése.

Az üdülési csekkek a minimálbér összegéig, azaz 69 ezer forint fejenként évente összeghatárig igényelhető adómentesen. Az üdülési csekk a kibocsátástól számított egy évig használható fel, külön díj ellenében azonban az érvényesség meghosszabbítható. Kizárólag belföldön használható fel.
Szintén népszerű a helyi bérlet-juttatás, amelynek teljes összege adómentes. Az igénybevétel módja: a munkavállalók a bérlet árát készpénzben megelőlegezik és a munkáltató nevére kérnek számlát, amelyet az ügyintézőknek benyújtanak. Amennyiben a bérletek ára év közben növekedne, úgy a munkáltató csak a munkavállaló által igényelt összegig téríti a bérlet árát

Az úgynevezett BKSZ egyesített bérletet nem lehet betenni a cafeteriába, mert a munkáltatónak kötelező az adott helység közigazgatási határán kívül lakó dolgozónak téríteni az utazását a munkahelyre.

Szintén nem lehet elszámolni a diák- és a nyugdíjasbérletet, mivel törvény szerint az eleve kedvezményes bérletekre nem lehet még egy kedvezmény szerezni.

S hogy mit jelent a cafeteria-rendszer a számok tükrében?

Egy bruttó 50 ezer forintos bérjellegű juttatás 16750 forint járulék terhet jelent a cégnek, ami összesen tehát 66750 forintos kiadás a munkáltató oldalán. Ugyanakkor a dolgozó (ha például a legmagasabb 36 százalékos adósávban adózik) csupán 24250 forint nettót kap a fenti 50 ezres juttatásból. Ezzel szemben béren kívüli juttatás formájában, ha a munkáltató nem kíván költséget csökkenteni, akkor a teljes 66750 forint odaadható adó- és járulékmentes juttatás formában egy cafeteria-rendszer keretében, amely teljes egészében elkölthető a személyes igényeknek megfelelő formában.

Forrás: mfor.hu

Vissza az oldal tetejére